X

56/пс-24

Назва документа: 
Рішення
Дата створення документа: 
04.09.2024
Дата надходження документа: 
04.09.2024
Джерело інформації: 
Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Галузь: 
Суддівське врядування
Тип, носій: 
Текстовий документ
Вид документа: 
Рішення
Форма зберігання: 
Паперова
Місце зберігання: 
Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
04.09.2024
56/пс-24
Про відрядження судді Жовтневого районного суду міста Маріуполя Донецької області Мельник Ірини Олексіївни до іншого суду того самого рівня і спеціалізації

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі Другої палати:

головуючого – Олексія ОМЕЛЬЯНА,

членів Комісії: Михайла БОГОНОСА, Віталія ГАЦЕЛЮКА, Надії КОБЕЦЬКОЇ, Володимира ЛУГАНСЬКОГО, Руслана МЕЛЬНИКА (доповідач), Галини ШЕВЧУК,

розглянувши питання про відрядження судді Жовтневого районного суду міста Маріуполя Донецької області Мельник Ірини Олексіївни до іншого суду того самого рівня і спеціалізації,

встановила:

До Комісії 09 серпня 2024 року надійшло повідомлення Державної судової адміністрації України № 8-15987/24 про необхідність розгляду питання щодо відрядження судді Жовтневого районного суду міста Маріуполя Донецької області Мельник І.О. до іншого суду того самого рівня і спеціалізації для здійснення правосуддя, у зв’язку зі зміною територіальної підсудності судових справ цього суду.

Згідно з пунктом 2 розділу ІІ Порядку відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення), затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 24 січня 2017 року № 54/0/15-17 (далі – Порядок), підставою для відрядження судді є, зокрема, зміна територіальної підсудності судових справ, що розглядаються у відповідному суді, в порядку, передбаченому частиною сьомою статті 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Розпорядженням Голови Верховного Суду від 06 березня 2022 року № 1/0/9-22 територіальну підсудність судових справ Жовтневого районного суду міста Маріуполя Донецької області визначено Жовтневому районному суду міста Дніпропетровська.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 24 серпня 2023 року № 852/0/15-23 у Жовтневому районному суді міста Маріуполя визначено 19 посад суддів, фактично перебувають на посадах 2 суддів (зокрема, Мельник І.О.), 11 суддів відряджені до інших судів. У Жовтневому районному суді міста Дніпропетровська визначено
16 посад суддів, фактично перебувають на посадах 17 суддів, з яких 2 суддів відряджені з інших судів.

У повідомленні ДСА України зауважує, що відрядження судді Жовтневого районного суду міста Маріуполя Донецької області Мельник І.О. можливе до місцевих загальних судів, у яких наявні вакантні посади суддів та середня кількість днів, необхідних для розгляду  справ одним суддею, перевищує середню по Україні.

Відповідно до протоколу розподілу між членами Комісії від 09 серпня 2024 року повідомлення про необхідність розгляду питання щодо відрядження судді Жовтневого районного суду міста Маріуполя Донецької області Мельник І.О. до іншого суду того самого рівня і спеціалізації передано члену Комісії Мельнику Р.І.

На виконання вимог пункту 2 розділу III Порядку на офіційному вебсайті Вищої кваліфікаційної комісії суддів України розміщено оголошення про призначення до розгляду питання відрядження судді Жовтневого районного суду міста Маріуполя Донецької області Мельник І.О. у зв’язку зі зміною територіальної підсудності судових справ цього суду.

Також на офіційному вебсайті Вищої кваліфікаційної комісії суддів України розміщено повідомлення про розгляд зазначеного вище питання 04 вересня 2024 року. Суддю Жовтневого районного суду міста Маріуполя Донецької області Мельник І.О. повідомлено про розгляд питання відповідно до пункту 3 розділу ІІІ Порядку.

Згідно з пунктом 8 розділу III Порядку неявка судді не перешкоджає розгляду питання щодо внесення подання про відрядження судді або про дострокове закінчення відрядження судді за його відсутності.

Заслухавши доповідача – члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Мельника Р.І., дослідивши матеріали повідомлення про відрядження судді Жовтневого районного суду міста Маріуполя Донецької області Мельник І.О., Комісія встановила таке.

Відповідно до абзацу другого частини першої статті 55 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у період дії надзвичайного чи воєнного стану і за умови зміни територіальної підсудності судових справ, що розглядаються у відповідному суді, в порядку, передбаченому частиною сьомою статті 147 цього Закону, суддя суду, територіальна підсудність якого змінюється, може бути без його згоди відряджений для здійснення правосуддя до суду, якому визначається територіальна підсудність справ, що перебували у провадженні суду, в якому працює суддя, а у разі відсутності вакансій у цьому суді – до іншого суду того самого рівня і спеціалізації.

Згідно з пунктом 1 розділу ІІ Порядку підставами для відрядження судді є:

-   неможливість здійснення правосуддя у відповідному суді;

-   виявлення надмірного рівня судового навантаження у відповідному суді;

-  припинення роботи суду у зв’язку зі стихійним лихом, військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами;

- зміна територіальної підсудності судових справ, що розглядаються у відповідному суді, в порядку, передбаченому частиною сьомою статті 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Пунктом 3 розділу ІІ Порядку визначено, що Державна судова адміністрація України надсилає повідомлення про необхідність розгляду питання щодо відрядження судді або дострокового закінчення відрядження судді до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, а в період відсутності її повноважного складу – до Вищої ради правосуддя, протягом десяти днів з дати отримання звернення, зазначеного у пункті 2 цього розділу. Таке повідомлення надсилається стосовно кожного суду окремо.

Указом Президента України від 29 вересня 2016 року № 425/2016 Мельник І.О. призначено на посаду судді Жовтневого районного суду міста Маріуполя Донецької області строком на п’ять років.

Указом Президента України від 04 липня 2024 року № 431/2024 Мельник І.О. призначено на посаду судді Жовтневого районного суду міста Маріуполя Донецької області.

Розпорядженням Голови Верховного Суду від 06 березня 2022 року № 1/0/9-22 територіальну підсудність судових справ Жовтневого районного суду міста Маріуполя Донецької області визначено Жовтневому районному суду міста Дніпропетровська.

Рішенням  Вищої ради правосуддя від 24 серпня 2023 року № 852/0/15-23 «Про визначення кількості суддів у місцевих та апеляційних судах» у Жовтневому районному суді  міста Дніпропетровська визначено 16  посад суддів.

Зі змісту листа Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська від 03 вересня
2024 року № 1/7082/2024
встановлено, що штатна чисельність посад суддів у Жовтневому районному суді міста Дніпропетровська становить 16. Станом на
30 серпня 2024 року фактично перебувають на посадах 17 суддів, з яких 2 суддів відряджені з інших судів. У 3 суддів відсутні повноваження на здійснення правосуддя у зв’язку із закінченням строку призначення. Фактично здійснюють правосуддя
13 суддів. З 11 вересня 2024 року кількість суддів, які здійснюватимуть правосуддя, становитиме 14, у зв’язку із закінченням строку перебування судді у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Крім того, за даними про кількість посад суддів у місцевих судах, що обліковується у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України, станом на 02 вересня 2024 року гранична кількість посад суддів у Жовтневому районному суді міста Дніпропетровська становить 16, вакантних – 1.

Згідно з інформацією про показники часу, необхідного для розгляду справ і матеріалів, які надійшли  до апеляційних та місцевих судів, надіслано листом
ДСА України від 19 липня 2024 року №15-14645/24, за перше півріччя 2024 року до Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська надійшло 9 140 справ та матеріалів; нормативний час, необхідний для розгляду справ та матеріалів, становить 22 091 год; середня кількість днів, необхідних для розгляду справ одним повноважним суддею, за нормативним часом становить 212 днів.

З огляду на зазначене вище та рівень навантаження на одного повноважного суддю Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська Комісія вважає доцільним відрядити суддю Жовтневого районного суду міста Маріуполя Донецької області Мельник І.О. для здійснення правосуддя до Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська, ураховуючи, що саме цьому суду визначено територіальну підсудність справ Жовтневого районного суду міста Маріуполя Донецької області, та наявність однієї вакантної посади в ньому.

Відповідно до абзацу першого пункту 11 розділу ІІІ Порядку за результатами розгляду питання про відрядження судді Вища кваліфікаційна комісія суддів України приймає одне з таких рішень:

- про внесення подання до Вищої ради правосуддя з рекомендацією на відрядження судді;

- про відмову у внесенні подання до Вищої ради правосуддя на відрядження судді;

- про залишення без розгляду та повернення до Державної судової адміністрації України повідомлення про необхідність розгляду питання щодо відрядження судді.

Згідно з пунктом 12 розділу ІІІ Порядку в рішенні Комісії про внесення подання з рекомендацією на відрядження судді зазначаються: прізвище, ім’я, по батькові судді; найменування судів, з якого та до якого пропонується відрядити суддю; строк відрядження; обґрунтування встановлення надмірного навантаження у суді, до якого суддя відряджається; обґрунтування відсутності суттєвого впливу на середній рівень судового навантаження та доступ до правосуддя у суді, з якого суддя відряджається.

Ураховуючи викладене, керуючись статтями 55, 93 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Порядком відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення), Вища кваліфікаційна комісія суддів України одноголосно

вирішила:

внести до Вищої ради правосуддя подання з рекомендацією на відрядження судді Жовтневого районного суду міста Маріуполя Донецької області Мельник Ірини Олексіївни до Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська строком на один рік.

 

 

Головуючий                                                                                      Олексій ОМЕЛЬЯН

Члени Комісії:                                                                                   Михайло БОГОНІС

                                                                                                          Віталій ГАЦЕЛЮК

                                                                                                          Надія КОБЕЦЬКА

                                                                                                          Володимир ЛУГАНСЬКИЙ

                                                                                                          Руслан МЕЛЬНИК

                                                                                                          Галина ШЕВЧУК