X

62/пс-24

Назва документа: 
Рішення
Дата створення документа: 
18.09.2024
Дата надходження документа: 
18.09.2024
Джерело інформації: 
Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Галузь: 
Суддівське врядування
Тип, носій: 
Текстовий документ
Вид документа: 
Рішення
Форма зберігання: 
Паперова
Місце зберігання: 
Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
18.09.2024
62/пс-24
Про відрядження суддів до Франківського районного суду міста Львова

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі Першої палати:

головуючого – Андрія ПАСІЧНИКА (доповідач),

членів Комісії: Людмили ВОЛКОВОЇ, Ярослава ДУХА, Романа КИДИСЮКА, Олега КОЛІУША, Романа САБОДАША, Сергія ЧУМАКА,

розглянувши питання про відрядження суддів до Франківського районного суду міста Львова,

вирішила:

До Вищої кваліфікаційної комісії суддів України надійшло повідомлення Державної судової адміністрації України (далі – ДСА України) від 22.08.2024 № 8-16653/24 про необхідність розгляду питання щодо відрядження трьох суддів до Франківського районного суду міста Львова строком на один рік у зв’язку з виявленням надмірного судового навантаження у цьому суді.

У повідомленні зазначено, що рішенням Вищої ради правосуддя від 24.08.2023 № 852/0/15-23 у Франківському районному суді міста Львова визначено 12 посад суддів. Фактично перебувають на посадах 9 суддів, з яких одна суддя відряджена для здійснення правосуддя з іншого суду.

Нормативний час який потрібний для розгляду справ, що надійшли до місцевих загальних судів, за даними звітності за перше півріччя 2024 року, у середньому по Україні становить 213 днів для кожного повноважного судді з урахуванням рекомендованих Вищою радою правосуддя показників середньої тривалості розгляду справ (рішення Вищої ради правосуддя від 24.11.2020 № 3237/0/15-20).

У Франківському районному суді міста Львова нормативний час розгляду справ є більшим за середній показник по Україні та становить 343 дні на одного суддю, що дає ДСА України підстави стверджувати про наявність у суді надмірного рівня судового навантаження.

ДСА України вважає, що вирішення питання врегулювання рівня судового навантаження у Франківському районному суді міста Львова можливе за умови відрядження до суду трьох суддів. У такому разі середня кількість днів, необхідних для розгляду справ і матеріалів, становитиме 229 днів.

Згідно з інформацією ДСА України про показники часу необхідного для розгляду справ і матеріалів, які надійшли до апеляційних та місцевих судів за перше півріччя 2024 року (без врахування даних 161 місцевого та апеляційного судів, підсудність справ яких змінено на 30.06.2024) (далі – інформація ДСА України) за умови відрядження до Франківського районного суду міста Львова одного судді нормативний час, потрібний суддям для розгляду справ та матеріалів, що надійшли, становитиме 305 годин, двох суддів – 274 години, трьох – 249 годин.

На офіційному вебсайті Комісії 23.08.2024 розміщено оголошення про розгляд питання щодо внесення подання про відрядження (тимчасове переведення) для здійснення правосуддя до Франківського районного суду міста Львова трьох суддів. В оголошенні, зокрема, зазначено про необхідність подання згоди на відрядження протягом 7 днів з дня його оприлюднення.

Упродовж встановленого строку до Комісії надійшли згоди на відрядження від п’яти суддів:

  • Швед Наталії Петрівни, судді Яворівського районного суду Львівської області;
  • Торської Ірини Василівни, судді Заліщанського районного суду Тернопільської області;
  • Рудакова Дмитра Ігоровича, судді Червоноградського міського суду Львівської області;
  • Почкіної Оксани Миколаївни, судді Тростянецького районного суду Вінницької області;
  • Яворського Сергія Йосифовича, судді Снігурівського районного суду Миколаївської області.

До Комісії 05.09.2024 надійшла заява судді Снігурівського районного суду Миколаївської області Яворського С.Й. про залишення без розгляду згоди на відрядження до Франківського районного суду міста Львова.

Комісія звернулась із запитами про надання інформації до судів, в яких працюють судді, що надали згоди на відрядження до Франківського районного суду міста Львова.

  1. Яворівський районний суд Львівської області щодо відрядження судді Швед Наталії Петрівни повідомив таке (лист від 09.09.2024 № 01-15/11/24):
  1. штатна чисельність суддів цього суду становить сім суддів, з яких здійснюють правосуддя четверо. У двох суддів з 24.09.2021 закінчився строк повноважень, одна суддя з 24.04.2023 перебуває у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;
  2. розрахунками Територіального управління ДСА України в Львівській області середньомісячного надходження справ та матеріалів на одного суддю місцевого загального суду за 2023 рік встановлено, що у Яворівському районному суді Львівської області найбільше по області середньомісячне надходження справ і матеріалів на одного суддю у звітному періоді, що в середньому становить 2 048 справ на одного суддю;
  3. станом на 06.09.2024 у провадженні судді Швед Н.П. перебуває 618 справ та матеріалів, з них кримінальних проваджень і матеріалів – 220, цивільних справ і матеріалів – 238, адміністративних справ та матеріалів – 10, справ про адміністративні правопорушення – 150. Зборами суддів зазначеного суду суддю Швед Н.П. обрано слідчим суддею та суддею з розгляду кримінальних проваджень щодо неповнолітніх;
  4. у провадженні судді відсутні справи, які можуть викликати значний суспільний інтерес;
  5. у провадженні судді станом на 06.09.2024 перебуває 68 справ, розгляд яких триває понад шість місяців, та 223 справи, розгляд яких триває понад рік;
  6. у Яворівському районному суді Львівської області перебуває вісім кримінальних проваджень, які розглядаються колегіально судом. Суддя Швед Н.П. входить до складу колегії суддів. У чотирьох справах вона є головуючою суддею;
  7. у провадженні судді понад один рік перебуває одне кримінальне провадження, де до обвинуваченого застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою;
  8. голова Яворівського районного суду Львівської області стверджує, що зменшення кількості суддів значно збільшить навантаження на інших суддів цього суду.

Відповідно до інформації ДСА України нормативний час, потрібний суддям Яворівського районного суду Львівської області для розгляду справ і матеріалів, що надійшли, становить 355 днів, що перевищує середній по Україні.

За умови відрядження із суду одного судді нормативний час, потрібний суддям для розгляду справ і матеріалів, що надійшли, становитиме 474 дні.

Отже, відрядження судді Швед Н.П. до іншого суду суттєво вплине на середній рівень навантаження в Яворівському районному суді Львівської області.

  1. Заліщицький районний суд Тернопільської області щодо відрядження судді Торської І.В. повідомив таке (лист від 05.09.2024 № 1/292/2024):
  1. рівень судового навантаження на суддю Торську І.В. згідно зі звітом актуальних параметрів авторозподілу, сформованого в програмі Д-3 (з 01.01.2024 до 05.09.2024), становить (коефіцієнт навантаження) 14,6607. Водночас зазначено навантаження усього щодо трьох суддів;
  2. кількість судових справ, що перебувають у провадженні судді, становить: кримінальні справи – 36, цивільні справи – 57, адміністративні справи – 3;
  3. у провадженні судді відсутні справи, які можуть викликати значний суспільний інтерес;
  4. у провадженні судді перебуває шість кримінальних проваджень, розгляд яких триває понад шість місяців, із яких п’ять перебувають на стадії судового розгляду, одне – на стадії підготовчого провадження. Справи, які розглядаються понад один рік, відсутні;
  5. судові справи, у яких суддя входить до складу колегії, відсутні;
  6. кримінальних проваджень, що перебувають на розгляді в судді, в яких до обвинуваченого застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою понад один рік, немає;
  7. голова Заліщицького районного суду Тернопільської області повідомив, що відрядження судді Торської І.В. призведе до надмірного навантаження на суддів цього суду.

Відповідно до інформації ДСА України станом на 30.06.2024 у Заліщицькому районному суді Тернопільської області перебуває двоє суддів з повноваженнями. Водночас  нормативний час, потрібний суддям Заліщицького районного суду Тернопільської області для розгляду справ, що надійшли, становить 169 днів. Нормативного часу, потрібного суддям для розгляду справ, що надійшли, за умови відрядження із суду одного судді в інформації не зазначено.

Суддю Торську І.В. Указом Президента України від 17.01.2014 № 13/2014 призначено на посаду судді Заліщицького районного суду Тернопільської області строком на п’ять років. Указом Президента України від 19.07.2018 № 211/2018 її переведено шляхом відрядження до закінчення строку, на який її було призначено суддею, на роботу на посаді судді Мостиського районного суду Львівської області. Указом Президента України від 16.12.2021 № 665/2021 її призначено на посаду судді Заліщицького районного суду Тернопільської області.

У наданій згоді Торська І.В. зазначила, що постійним місцем проживання її та її сім’ї є місто Львів, ІНФОРМАЦІЯ_1 в місті Львові.

Отже, відрядження судді Торської І.В. до іншого суду суттєво вплине на доступ до правосуддя в Заліщицькому районному суді Тернопільської області.

3. Червоноградський міський суд Львівської області щодо відрядження судді Рудакова Д.І. повідомив (лист від 09.09.2024 № 02-04/2/2024), що у провадженні судді не перебувають судові справи, які можуть становити значний суспільний інтерес; розгляд яких триває понад шість місяців та один рік; у яких суддя є суддею-доповідачем або входить до складу колегії суддів; в яких до обвинуваченого застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою понад один рік.

Голова Червоноградського міського суду Львівської області повідомив, що відрядження судді Рудакова Д.І. суттєво не вплине на рівень судового навантаження в цьому суді.

Відповідно до інформації ДСА України станом на 30.06.2024 у Червоноградському міському суді Львівської області перебуває сім суддів з повноваженнями, штатна кількість – вісім.

У наданій згоді судді Рудакова Д.І. зазначено, що 15.06.2021 він був відряджений у Личаківський районний суд міста Львова. Відрядження продовжувалось у 2022 та 2023 роках. За час перебування на посаді ним було розглянуто приблизно шість тисяч справ. 17.06.2024 він повернувся до Червоноградського міського суду Львівської області. Житлом у місті Львові забезпечений.

Рудакова Д.І. Указом Президента України від 07.11.2013 № 620/2013 призначено на посаду судді Стахановського міського суду Луганської області строком на п’ять років. Указом Президента України від 14.02.2015 № 83/2015 його переведено в межах п’ятирічного строку зі Стахановського міського суду Луганської області на роботу на посаді судді Червоноградського міського суду Львівської області. Указом Президента України від 07.10.2019 № 735/2019 його призначено на посаду судді Червоноградського міського суду Львівської області.

Відповідно до інформації ДСА України нормативний час, потрібний суддям Червоноградського міського суду Львівської області для розгляду справ та матеріалів, що надійшли, становить 111 днів.

За умови відрядження із суду одного судді нормативний час, потрібний суддям для розгляду справ, що надійшли, становитиме 130 днів.

Отже, відрядження судді Рудакова Д.І. до іншого суду суттєво не вплине на середній рівень навантаження та доступ до правосуддя в Червоноградському міському суді Львівської області.

4. Тростянецький районний суд Вінницької області щодо відрядження судді Почкіної О.М. повідомив таке (лист від 04.09.2024 № ЕП-368/24-Вих):

  1. штатна кількість суддів – чотири судді. Загальний показник судового навантаження в суді – 49,7;
  2. кількість судових справ, що перебувають у провадженні судді за період роботи з 01.08.2024 до 04.09.2024, становить: кримінальні   провадження – 4, цивільні справи – 15, справи про адміністративні правопорушення – 6. Загальний показник судового навантаження на суддю – 25;
  3. у провадженні судді не перебувають судові справи, які можуть становити значний суспільний інтерес; розгляд яких триває понад шість місяців та один рік;
  4. суддя не є суддею-доповідачем, але входить до складу колегії суддів в одній справі;
  5. у судді перебуває на розгляді одне кримінальне провадження, в якому до обвинуваченого застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою понад один рік. Суддя входить до складу колегії.

Голова Тростянецького районного суду Вінницької області зазначив, що відрядження судді не призведе до надмірного навантаження на суддів цього суду, оскільки є нещодавно призначеною на посаду та в її провадженні перебуває незначна кількість справ.

Відповідно до наданої інформації ДСА України станом на 30.06.2024 у Тростянецькому районному суді Вінницької області перебуває троє суддів з повноваженнями. Водночас  нормативний час, потрібний суддям для розгляду справ і матеріалів, що надійшли, становить 139 днів. Нормативного часу потрібного суддям для розгляду справ, що надійшли, за умови відрядження із суду одного судді в інформації не зазначено.

Указом Президента України від 04.07.2024 № 411/2024 Почкіну О.М. призначено на посаду судді Тростянецького районного суду Вінницької області.

Отже, відрядження судді Почкіної О.М. до іншого суду суттєво вплине на доступ до правосуддя у Тростянецькому районному суді Вінницької області.

Частиною першою статті 55 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 02.06.2016 № 1402-VII передбачено, що у зв’язку з неможливістю здійснення правосуддя у відповідному суді, виявленням надмірного рівня судового навантаження у відповідному суді, припиненням роботи суду у зв’язку зі стихійним лихом, військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами, за рішенням Вищої ради правосуддя, ухваленим на підставі подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, суддя може бути, за його згодою, відряджений до іншого суду того самого рівня і спеціалізації для здійснення правосуддя.

Згідно з частиною п’ятою статті 55 вказаного закону порядок відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації затверджується Вищою радою правосуддя за поданням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, погодженим з Державною судовою адміністрацією України.

Порядок відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення), затверджено рішенням Вищої ради правосуддя від 24.01.2017 № 54/0/15-17 (далі – Порядок).

Відповідно до пункту 10 розділу ІІІ Порядку при розгляді питання щодо відрядження судді у зв’язку з неможливістю здійснення правосуддя або виявленням надмірного рівня судового навантаження Вищою кваліфікаційною комісією суддів України враховуються такі критерії: якість розгляду справ суддею, стаж роботи на посаді судді, інформація про стан здійснення правосуддя в суді, в якому суддя обіймає штатну посаду.

Комісією можуть бути враховані й інші обставини, встановлені під час розгляду питання щодо відрядження судді.

Згідно з пунктом 12 розділу ІІІ Порядку в рішенні Комісії про внесення подання з рекомендацією на відрядження судді зазначаються: прізвище, ім’я, по батькові судді; найменування судів, з якого та до якого пропонується відрядити суддю; строк відрядження; обґрунтування встановлення надмірного навантаження у суді, до якого суддя відряджається; обґрунтування відсутності суттєвого впливу на середній рівень судового навантаження та доступ до правосуддя у суді, з якого суддя відряджається.

У разі ухвалення рішення про відмову у внесенні подання до Вищої ради правосуддя про дострокове закінчення відрядження судді Комісією в ньому наводяться відповідні доводи та обґрунтування.

Керуючись статтями 55, 93 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Порядком відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення), Вища кваліфікаційна комісія суддів України одноголосно

вирішила:

  1. Внести до Вищої ради правосуддя подання з рекомендацією про відрядження судді Червоноградського міського суду Львівської області Рудакова Дмитра Ігоровича до Франківського районного суду міста Львова терміном на один рік.
  2. Відмовити у внесенні до Вищої ради правосуддя подання про відрядження до Франківського районного суду міста Львова судді Яворівського районного суду Львівської області Швед Наталії Петрівни, судді Заліщанського районного суду Тернопільської області Торської Ірини Василівни, судді Тростянецького районного суду Вінницької області Почкіної Оксани Миколаївни.
  3. Залишити без розгляду питання щодо внесення до Вищої ради правосуддя подання про відрядження судді Снігурівського районного суду Миколаївської області Яворського Сергія Йосифовича.
  4. Продовжити строк розгляду питання щодо внесення до Вищої ради правосуддя подання про відрядження двох суддів до Франківського районного суду міста Львова до 16.10.2024.

Головуючий                                                                      Андрій ПАСІЧНИК

Члени Комісії:                                                                   Людмила ВОЛКОВА

                                                                                           Ярослав ДУХ

                                                                                           Роман КИДИСЮК

                                                                                           Олег КОЛІУШ

                                                                                           Роман САБОДАШ

                                                                                           Сергій ЧУМАК