X

66/пс-24

Назва документа: 
Рішення
Дата створення документа: 
25.10.2024
Дата надходження документа: 
25.10.2024
Джерело інформації: 
Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Галузь: 
Суддівське врядування
Тип, носій: 
Текстовий документ
Вид документа: 
Рішення
Форма зберігання: 
Паперова
Місце зберігання: 
Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
25.09.2024
66/пс-24
Про відрядження суддів до Біляївського районного суду Одеської області

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі Другої палати:

головуючого – Олексія ОМЕЛЬЯНА,

членів комісії: Михайла БОГОНОСА, Віталія ГАЦЕЛЮКА, Надії КОБЕЦЬКОЇ, Володимира ЛУГАНСЬКОГО (доповідач), Руслана МЕЛЬНИКА, Галини ШЕВЧУК,

розглянувши питання про відрядження суддів до Біляївського районного суду Одеської області,

встановила:

До Вищої кваліфікаційної комісії суддів України 03 вересня 2024 року надійшло повідомлення з Державної судової адміністрації України (далі – ДСА України) про необхідність розгляду питання щодо відрядження 2 (двох) суддів до Біляївського районного суду Одеської області у зв’язку з надмірним рівнем судового навантаження в цьому суді.

Автоматизованою системою розподілу доповідачем у справі визначено члена Комісії Луганського В.І.

Комісією 05 вересня 2024 року розпочато процедуру відрядження (як тимчасового переведення) та встановлено семиденний строк (з дня оголошення про початок процедури відрядження судді) для подання документів, визначених пунктом 6 розділу IV–1 Порядку відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення), затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 24 січня 2017 року № 54/15-17 (зі змінами, далі – Порядок).

Указаний строк закінчився 12 вересня 2024 року.

Упродовж встановленого строку до комісії надійшли згоди на відрядження двох суддів:

- Краснокутського Сергія Олександровича, судді Сєвєродонецького міського суду Луганської області;

- Краснокутської Наталії Сергіївни, судді Лисичанського міського суду Луганської області.

Питання щодо відрядження суддів до Біляївського районного суду Одеської області призначено до розгляду на 25 вересня 2024 року.

У засідання Комісії 25 вересня 2024 року судді, які виявили бажання бути відрядженими, не з’явилися.

Згідно з пунктом 8 розділу ІІІ Порядку неявка судді не перешкоджає розгляду питання щодо внесення подання про відрядження судді за його відсутності.

Заслухавши доповідача, проаналізувавши матеріали щодо відрядження суддів до Біляївського районного суду Одеської області, Комісія встановила таке.

Відповідно до частини першої статті 55 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у зв’язку з неможливістю здійснення правосуддя у відповідному суді, виявленням надмірного рівня судового навантаження у відповідному суді, припиненням роботи суду у зв’язку з стихійним лихом, військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами, за рішенням Вищої ради правосуддя, ухваленим на підставі подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, суддя може бути, за його згодою, відряджений до іншого суду того самого рівня і спеціалізації для здійснення правосуддя.

У повідомленні ДСА України зазначено, що у штаті Біляївського районного суду Одеської області визначено 11 (одинадцять) посад суддів. Фактично перебувають на посадах 7 (сім) суддів.

Таким чином, виникла необхідність відрядження 2 (двох) суддів до Біляївського районного суду Одеської області у зв’язку з надмірним рівнем судового навантаження в цьому суді.

За даними звітності за перше півріччя 2024 року, нормативний час, потрібний суддям для розгляду справ і матеріалів, що надійшли до місцевих загальних судів, у середньому по Україні становить 213 днів для кожного повноважного судді з урахуванням рекомендованих рішенням Вищої ради правосуддя від 24 листопада 2020 року № 3237/0/15-20 показників середньої тривалості розгляду справ.

У Біляївському районному суді Одеської області середня кількість днів, необхідних  для розгляду справ і матеріалів, які надійшли за звітний період, одним повноважним суддею, становить 272 дні, тобто перевищує середній показник по Україні, що дає ДСА України підстави стверджувати щодо можливості зменшення надмірного судового навантаження та вважати, що вирішення вказаного питання в цьому суді можливе за умов відрядження до нього 2 (двох) суддів.

Відповідно до пункту 10 розділу III Порядку при розгляді питання щодо відрядження судді у зв’язку з неможливістю здійснення правосуддя або виявленням надмірного рівня судового навантаження Вищою кваліфікаційною комісією суддів України враховуються такі критерії: якість розгляду справ суддею, стаж роботи на посаді судді, інформація про стан здійснення правосуддя в суді, в якому суддя обіймає штатну посаду. Комісією можуть бути враховані й інші обставини, встановлені під час розгляду питання щодо відрядження судді.

Крім того, за загальним правилом, визначеним абзацом четвертим
пункту 1 розділу I Порядку, відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення), відрядження суддів із судів, у яких вони обіймають штатні посади, не повинно суттєво впливати на середній рівень судового навантаження та доступ до правосуддя в цих судах.

Розглянувши кандидатури суддів, які виявили бажання бути відрядженими до Біляївського районного суду Одеської області, Комісією встановлено таке.

Указом Президента України від 08 травня 2024 року № 290/2024 «Про призначення суддів» Краснокутського С.О. призначено на посаду судді Сєвєродонецького міського суду Луганської області. Наразі суддя Краснокутський С.О. правосуддя не здійснює у зв’язку із проходженням початкової підготовки в Національній школі суддів України (до 19 вересня 2024 року).

Відповідно до довідки в.о. начальника територіального управління Державної судової адміністрації України в Луганській області суддею Краснокутським С.О. у 2024 році розглянутих справ немає, у провадженні судді справи наразі відсутні.

Штатна чисельність суддів у Сєвєродонецькому міському суді Луганської області становить 15 посад, фактична чисельність суддів – 12, кількість суддів, які здійснюють правосуддя – 0.

Розпорядженням Голови Верховного Суду від 06 березня 2022 року № 1/0/9-22 територіальну підсудність судових справ  Сєвєродонецького міського суду Луганської області визначено Новомосковському міськрайонному суду Дніпропетровської області.

Рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 11 вересня 2024 року № 61/пс-24 внесено до Вищої ради правосуддя подання з рекомендацією про відрядження судді Сєвєродонецького міського суду Луганської області Краснокутського С.О. до Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області строком на один рік.

Указом Президента України від 08 травня 2024 року № 287/2024 «Про призначення суддів» Краснокутську Н.С. призначено на посаду судді Лисичанського міського суду Луганської області.

Відповідно до довідки в.о. начальника територіального управління Державної судової адміністрації України в Луганській області суддею Краснокутською Н.С. у 2024 році розглянутих справ немає, у провадженні судді справи наразі відсутні.

Штатна чисельність суддів у Лисичанському міському суді Луганської області  становить 15 посад, фактична чисельність суддів – 8, кількість суддів, які здійснюють правосуддя – 0.

Під час воєнного стану Лисичанським міським судом Луганської області правосуддя не здійснюється.

Розпорядженням Голови Верховного Суду від 06 березня 2022 року № 1/0/9-22 територіальну підсудність судових справ  Лисичанського міського суду Луганської області визначено Петропавлівському районному суду Дніпропетровської області.

Відповідно до абзацу другого частини першої статті 55 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» в період дії надзвичайного чи воєнного стану і за умови зміни територіальної підсудності судових справ, що розглядаються у відповідному суді, в порядку, передбаченому частиною сьомою статті 147 цього Закону, суддя суду, територіальна підсудність судових справ якого змінюється, може бути без його згоди відряджений для здійснення правосуддя до суду, якому визначається територіальна підсудність справ, що перебували у провадженні суду, в якому працює суддя, а в разі відсутності вакансій у цьому суді – до іншого суду того самого рівня і спеціалізації.

З огляду на наведене доцільним є відрядження судді Краснокутської Н.С. до суду, якому визначена територіальна підсудність справ Лисичанського міського суду Луганської області.

Суддя Лисичанського міського суду Луганської області Краснокутська Н.С. 24 вересня 2024 року надіслала до Комісії заяву про відкликання своєї згоди на відрядження до Біляївського районного суду Одеської області.

Відповідно до вимог абзаців першого, другого пункту 14 розділу ІІІ Порядку суддя може відкликати згоду на його відрядження до іншого суду того самого рівня і спеціалізації для здійснення правосуддя, про що подає письмову заяву до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

У разі відкликання суддею згоди на його відрядження до іншого суду того самого рівня і спеціалізації для здійснення правосуддя до ухвалення Вищою кваліфікаційною комісією суддів України відповідного рішення Вища кваліфікаційна комісія суддів України ухвалює рішення про залишення без розгляду питання щодо внесення подання про відрядження такого судді.

Ураховуючи, що суддя Лисичанського міського суду Луганської області Краснокутська Н.С. відкликала згоду на відрядження до Біляївського районного суду Одеської області, питання щодо внесення подання про відрядження Краснокутської Н.С. Комісія залишає без розгляду.

Згідно з частиною першою статті 125 Конституції України судоустрій в Україні будується за принципами територіальності та спеціалізації і визначається законом.

Принцип територіальності забезпечує територіальне розмежування компетенції судів загальної юрисдикції і зумовлений потребою доступності правосуддя на всій території України (підпункт 3.2 пункту 3 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України у справі щодо принципу інстанційності в системі судів загальної юрисдикції від 12 липня 2011 року № 9 рп/2011).

Зазначений конституційний принцип знаходить своє відображення в тому, що суддя першочергово зобов’язаний забезпечити потребу в доступі до правосуддя в суді, до якого він призначений, крім випадків, коли здійснення правосуддя в такому суді є неможливим або коли навантаження в суді, до якого його призначено, дозволяє без шкоди для реалізації конституційного принципу забезпечення доступу до правосуддя  здійснювати відрядження судді до іншого суду.

Закон та Порядок визнають відрядження як виняткову процедуру, що може бути застосована з метою зменшення надмірного навантаження в суді, до якого здійснюється відрядження. Водночас таке відрядження можливо виключно за умови, що шкоди для реалізації конституційного принципу забезпечення доступу до правосуддя не буде завдано в суді, з якого суддя відряджається.

Комісія вважає, що відрядження суддів, відрядження яких негативно вплине на доступ до правосуддя в судах, з яких вони відряджаються, нівелює мету інституту відрядження суддів до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення), адже не забезпечить доступ до правосуддя в судах, у яких виявлено надмірний рівень судового навантаження, та не вирівняє навантаження на суди.

Урахувавши зазначене, дослідивши стан здійснення правосуддя в названих вище судах, Комісія дійшла висновку про відмову у відрядженні до Біляївського районного суду Одеської області судді Сєвєродонецького міського суду Луганської області Краснокутського С.О.

Згідно з абзацом першим пункту 11 розділу III Порядку за результатами розгляду питання про відрядження судді Вища кваліфікаційна комісія суддів України приймає одне з таких рішень:

  • про внесення подання до Вищої ради правосуддя на відрядження судді;
  • про відмову у внесенні подання до Вищої ради правосуддя на відрядження судді;
  • про залишення без розгляду та повернення до Державної судової адміністрації України повідомлення про необхідність розгляду питання щодо відрядження судді.

У разі прийняття Вищою кваліфікаційною комісією суддів України рішення про відмову у внесенні подання щодо відрядження судді такий суддя не позбавляється права на повторне звернення для розгляду питання про його відрядження у спосіб, визначений Порядком. 

Відповідно до абзацу першого пункту 16 розділу ІІІ Порядку, якщо Вищою кваліфікаційною комісією суддів України прийнято рішення про відмову у внесенні подання про відрядження всіх суддів, які надали згоду на відрядження, Комісією може бути прийнято рішення про залишення без розгляду питання щодо внесення подання про відрядження судді або продовження строку розгляду такого подання.

Заслухавши доповідача, дослідивши наявні в Комісії матеріали, з метою врегулювання навантаження та забезпечення належних умов доступу до правосуддя в Біляївському районному суді Одеської області Вища кваліфікаційна комісія суддів України дійшла висновку про необхідність продовження строку розгляду питання відрядження до цього суду 2 (двох) суддів.

Ураховуючи викладене, керуючись статтями 55, 93 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Порядком відрядження суддів до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення), Вища кваліфікаційна комісія суддів України одноголосно

вирішила:

1. Відмовити у внесенні до Вищої ради правосуддя подання про відрядження до Біляївського районного суду Одеської області судді Сєвєродонецького міського суду Луганської області Краснокутського Сергія Олександровича.

2. Залишити без розгляду питання щодо внесення до Вищої ради правосуддя подання про відрядження до Біляївського районного суду Одеської області судді Лисичанського міського суду Луганської області Краснокутської Наталії Сергіївни.

3. Продовжити строк розгляду питання щодо внесення подання про відрядження суддів до Біляївського районного суду Одеської області до 23 жовтня 2024 року.

 

 

Головуючий:                                                               Олексій ОМЕЛЬЯН

Члени Комісії:                                                             Михайло БОГОНІС

                                                                                    Віталій ГАЦЕЛЮК

                                                                                    Надія КОБЕЦЬКА

                                                                                    Володимир ЛУГАНСЬКИЙ

                                                                                    Руслан МЕЛЬНИК

                                                                                    Галина ШЕВЧУК