X

73/пс-24

Назва документа: 
Рішення
Дата створення документа: 
02.10.2024
Дата надходження документа: 
02.10.2024
Джерело інформації: 
Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Галузь: 
Суддівське врядування
Тип, носій: 
Текстовий документ
Вид документа: 
Рішення
Форма зберігання: 
Паперова
Місце зберігання: 
Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
02.10.2024
73/пс-24
Про відрядження судді Краматорського міського суду Донецької області Войтуха Олександра Михайловича до іншого суду того самого рівня і спеціалізації

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі Першої палати:

головуючого – Андрія ПАСІЧНИКА,

членів Комісії: Людмили ВОЛКОВОЇ, Ярослава ДУХА (доповідач), Романа КИДИСЮКА, Олега КОЛІУША, Романа САБОДАША, Руслана СИДОРОВИЧА, Сергія ЧУМАКА,

розглянувши питання про відрядження судді Краматорського міського суду Донецької області Войтуха Олександра Михайловича до іншого суду того самого рівня і спеціалізації,

встановила:

Згідно з рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 21.08.2024 № 257/зп-24 здійснено автоматизований розподіл справ (документів) між членами Вищої кваліфікаційної комісії суддів України стосовно суддів, яких не відряджено із судів, територіальну підсудність судових справ яких визначено іншим судам, зокрема судді Краматорського міського суду Донецької області Войтуха Олександра Михайловича.

Відповідно до протоколу розподілу між членами Комісії від 23.08.2024 доповідачем питання відрядження судді Краматорського міського суду Донецької області Войтуха О.М. визначено члена Комісії Духа Я.М.

Розгляд питання про відрядження судді Краматорського міського суду Донецької області Войтуха О.М. Комісією у складі Першої палати призначено на 11.09.2024. У зв’язку з відсутністю кворуму засідання Комісії не відбулося, його відкладено на 02.10.2024.

До Комісії 30.08.2024 надійшло повідомлення Державної судової адміністрації України (далі – ДСА України) № 8-17081/24 про необхідність розгляду питання щодо відрядження судді Краматорського міського суду Донецької області Войтуха О.М. до Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області.

Згідно з протоколом від 30.08.2024 № 32дпс-1935/24 вказане повідомлення ДСА України передано визначеному члену Комісії Духу Я.М.

У засідання Комісії 02.10.2024 суддя Войтух О.М. не прибув.

Згідно з абзацом другим пункту 8 розділу ІІІ Порядку відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення), затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 24.01.2017 року № 54/0/15-17 (далі – Порядок), неявка судді не перешкоджає розгляду питання щодо внесення подання про відрядження судді або про дострокове закінчення відрядження за його відсутності.

Заслухавши доповідача – члена Комісії Духа Я.М., проаналізувавши матеріали щодо відрядження судді Краматорського міського суду Донецької області Войтуха О.М. до Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області, Комісія встановила таке.

Відповідно до Указу Президента України від 08.05.2024 № 292/2024 Войтуха О.М. призначено суддею Краматорського міського суду Донецької області.

Згідно з наказом Національної школи суддів України № 1052-п від 15.07.2024 суддю Краматорського міського суду Донецької області Войтуха О.М. зараховано слухачем Національної школи суддів України для проходження початкової підготовки.

Проведення початкової підготовки для суддів місцевих загальних та адміністративних судів визначено з 22.07.2024 до 19.09.2024.

Територіальну підсудність судових справ Краматорського міського суду Донецької області рішенням Вищої ради правосуддя від 25.07.2023 № 747/0/15-23 змінено шляхом її передачі до Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 24.08.2023 № 852/0/15-23 у Дніпропетровському районному суді Дніпропетровської області визначено 8 посад суддів. Фактично на посадах перебувають 9 суддів, з яких 4 відряджені з інших судів. У Краматорському міському суді Донецької області визначено 22 посади судді.

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області (лист від 23.08.2024 № 5/49/2024) поінформував Комісію про те, що згідно штатного розпису, фактично в суді працюють 9 суддів. Одна суддя відсторонена від здійснення правосуддя відповідно до рішення Вищої ради правосуддя.

Судді здійснюють свою діяльність в умовах істотного перевантаження. Фактично встигають розглядати справи, які підлягають негайному розгляду. Навантаження на 8 суддів, які здійснюють правосуддя, становить близько 11 500 справ, що згідно з нормативним навантаженням має відповідати 38 суддям.

Клопочуть про якнайшвидше вирішення питання про відрядження судді Краматорського міського суду Донецької області Войтуха О.М. до Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області.

За даними звітності ДСА України за перше півріччя 2024 року, середня кількість днів, необхідних для розгляду справ та матеріалів, що надійшли до місцевих загальних судів, по Україні становить 213 днів для одного повноважного судді з урахуванням рекомендованих Вищою радою правосуддя показників середньої тривалості розгляду справ (рішення Вищої ради правосуддя від 24.11.2020 № 3237/0/15-20).

Водночас, у Дніпропетровському районному суді Дніпропетровської області нормативний час розгляду справ є більшим за середній показник по Україні та становить 487 днів для одного повноважного судді.

Від судді Краматорського міського суду Донецької області Войтуха О.М. 09.09.2024 надійшло клопотання про відкладення розгляду питання про його відрядження до іншого суду до моменту набуття ним повноважень судді із здійснення правосуддя.

У клопотанні суддя також наголошує про зміну його сімейних обставин. Для забезпечення повноцінних сімейних стосунків та безпосередньої участі у вихованні дітей просить розглянути можливість його відрядження до будь-якого місцевого суду міста Києва або Київської області з надмірним рівнем судового навантаження, у якому є вакантні посади суддів. 

У зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» в Україні введений воєнний стан, який на підставі указів Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» продовжувався і наразі триває.

Згідно з частиною першою статті 125 Конституції України судоустрій в Україні будується за принципами територіальності та спеціалізації і визначається законом.

Принцип територіальності забезпечує територіальне розмежування компетенції судів загальної юрисдикції і зумовлений потребою доступності правосуддя на всій території України (підпункт 3.2 пункту 3 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України у справі щодо принципу інстанційності в системі судів загальної юрисдикції від 12.07.2011 № 9-рп/2011).

Зазначений конституційний принцип знаходить своє відображення в тому, що суддя першочергово зобов’язаний забезпечити потребу в доступі до правосуддя в суді, до якого він призначений, крім випадків, коли здійснення правосуддя в такому суді є неможливим або коли навантаження в суді, до якого його призначено, дозволяє без шкоди для реалізації конституційного принципу забезпечення доступу до правосуддя здійснити відрядження судді до іншого суду.

Водночас згідно з абзацом другим частини першої статті 55 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 02.06.2016 № 1402-VIII (далі – Закон) у період дії надзвичайного чи воєнного стану і за умови зміни територіальної підсудності судових справ, що розглядаються у відповідному суді, в порядку, передбаченому частиною сьомою статті 147 цього Закону, суддя суду, територіальна підсудність справ якого змінюється, може бути без його згоди відряджений для здійснення правосуддя до суду, якому визначається територіальна підсудність справ, що перебували у провадженні суду, в якому працює суддя, а в разі відсутності вакансій у цьому суді – до іншого суду того самого рівня і спеціалізації.

Відповідно до частини першої статті 82 Закону суддя може бути переведений, у тому числі тимчасово шляхом відрядження, на посаду судді до іншого суду Вищою радою правосуддя в порядку, передбаченому законом.

Згідно з частиною сьомою статті 147 Закону в разі неможливості здійснення правосуддя судом з об’єктивних причин під час воєнного або надзвичайного стану, у зв’язку зі стихійним лихом, військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами може бути змінено територіальну підсудність судових справ, що розглядаються в такому суді, за рішенням Вищої ради правосуддя, що ухвалюється за поданням Голови Верховного Суду, шляхом її передачі до суду, який найбільш територіально наближений до суду, який не може здійснювати правосуддя, або іншого визначеного суду. У разі неможливості здійснення Вищою радою правосуддя такого повноваження воно здійснюється за розпорядженням Голови Верховного Суду. Відповідне рішення є також підставою для передачі усіх справ, які перебували на розгляді суду, територіальна підсудність якого змінюється.

Таким чином, механізм тимчасового відрядження суддів без їх згоди під час дії правового режиму воєнного стану у зв’язку зі зміною територіальної підсудності справ є реалізацією конституційного принципу територіальності здійснення правосуддя і зумовлений потребою доступності правосуддя.

Розгляд питання про відрядження судді здійснюється відповідно до Регламенту Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, затвердженого рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 13.10.2016 № 81/зп-16 (у редакції рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 19.10.2023 № 119/зп-23), та Порядку.

Пунктом 1 розділу ІІ Порядку встановлено, що підставами для відрядження судді, зокрема, є зміна територіальної підсудності справ в порядку, передбаченому частиною сьомою статті 147 Закону.

Пунктом 2 розділу ІІ Порядку визначено, що підстави для відрядження судді встановлюються Державною судовою адміністрацією України, у тому числі за зверненнями Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, судів, територіальних управлінь Державної судової адміністрації України, інших юридичних чи фізичних осіб.

Відповідно до абзацу першого пункту 11 розділу ІІІ Порядку за результатами розгляду питання про відрядження судді Вища кваліфікаційна комісія суддів України приймає рішення, зокрема, про внесення подання до Вищої ради правосуддя з рекомендацією на відрядження судді.

Як уже зазначалось, на території України введено правовий режим воєнного стану, здійснення правосуддя в Краматорському міському суді Донецької області припинено, у зв’язку з чим територіальну підсудність судових справ вказаного суду визначено Дніпропетровському районному суду Дніпропетровської області, у якому є вакантні посади суддів. Отже, наявні всі умови, з якими Закон пов’язує можливість застосування процедури тимчасового відрядження судді без його згоди.

З огляду на наведені обставини та з урахуванням повідомлення ДСА України від 30.08.2024 № 8-17081/24 Комісія дійшла висновку щодо необхідності внесення Вищій раді правосуддя подання з рекомендацією про відрядження судді Войтуха О.М. до Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області, тобто до суду, якому визначено підсудність судових справ Краматорського міського суду Донецької області, без його згоди.

Керуючись статтями 55, 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Порядком відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення), Регламентом Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Вища кваліфікаційна комісія суддів України одноголосно

вирішила:

внести до Вищої ради правосуддя подання з рекомендацією про відрядження судді Краматорського міського суду Донецької області Войтуха Олександра Михайловича до Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області строком на один рік.

Головуючий                                                                                                     Андрій ПАСІЧНИК

Члени Комісії:                                                                                                  Людмила ВОЛКОВА

                                                                                                                           Ярослав ДУХ

                                                                                                                           Роман КИДИСЮК

                                                                                                                          Олег КОЛІУШ

                                                                                                                           Роман САБОДАШ

                                                                                                                           Руслан СИДОРОВИЧ

                                                                                                                           Сергій ЧУМАК