X

CEPEJ прийнято низку нових документів у сфері цифровізації правосуддя

16.12.2021

08 – 09 грудня 2021 року відбулося 37-ме пленарне засідання Європейської комісії з питань ефективності правосуддя Ради Європи (CEPEJ), на якому продемонстровано єдність в питанні необхідності подальшої розробки інструментів у сфері цифровізації правосуддя.

Зокрема, на грудневому засіданні прийнято План дій CEPEJ на 2022 – 2025 роки: цифровізація для кращого правосуддя, покликаний узгодити ефективне застосування новітніх технологій з дотриманням основоположних прав людини. Документ визначає основний орієнтир роботи CEPEJ – завжди ставити користувача в центр проблеми, навіть у цифровому середовищі, надаючи такій особі ефективні та якісні державні послуги у сфері правосуддя. Завдання CEPEJ на наступні чотири роки – працювати над тим, щоб правосуддя залишалося прозорим, гуманним, об’єднуючим, орієнтованим на людину, а також доступним для користувачів в умовах стрімкого розвитку новітніх технологій.

Членами CEPEJ затверджено переглянуту Дорожню карту для забезпечення належного виконання Європейської етичної хартії використання штучного інтелекту в судових системах і реаліях, що їх оточують, з метою створення у майбутньому механізму сертифікації інструментів та послуг у сфері штучного інтелекту в правовій та судовій сферах. Хартія визначає п’ять ключових принципів стосовно використання зазначених технологій: (1) дотримання основоположних прав, (2) недискримінація, (3) якість і безпека даних, (4) прозорість, неупередженість та достовірність, (5) контроль користувачем. Цих засад важливо дотримуватися при розробці застосунків з використанням штучного інтелекту для забезпечення захисту прав людини. Водночас Дорожня карта передбачає запровадження системи заходів на базі CEPEJ, що включатимуть розробку інструменту з оцінки відповідності таких застосунків принципам Хартії, а також механізму моніторингу нових застосунків такого роду у судових системах, поширення успішного досвіду з використання інноваційних технологій на інші держави-члени РЄ. 

Важливим внеском CEPEJ у сфері електронного правосуддя стало прийняття Керівних принципів щодо подання документів до суду в електронній формі та цифровізації судів. Документ передбачає низку ключових заходів, яких держави мають дотримуватися під час розробки та впровадження системи подання документів до суду в електронній формі та цифровізації роботи судів, створюючи таким чином цифровий канал для взаємодії та обміну даними й електронними документами між судами та користувачами суду (зокрема, сторонами судового процесу, адвокатами, свідками, експертами та іншими суб’єктами, що беруть участь у судовому процесі). Він складається з трьох частин: перша – охоплює врядування та правові аспекти побудови повної екосистеми електронних судових послуг; друга – стосується соціально-культурних та організаційних аспектів підтримки системи електронного подання документів з позиції користувача; третя частина зосереджена на технічних питаннях, які необхідно проаналізувати перед запровадженням системи. У додатку до Керівних принципів міститься Контрольний перелік запитань, на які розробникам системи рекомендовано відповісти, перед тим як запроваджувати її на практиці.

Також учасники затвердили Керівні принципи SATURN з судового тайм-менеджменту (4-ту редакцію), зокрема, доповнивши їх блоком про працівників апарату суду, адвокатів, судових експертів і судових виконавців, та Програму діяльності CEPEJ на 2022 – 2023 роки.

Захід завершився урочистою церемонією нагородження премією «Кришталеві ваги правосуддя». Київський районний суд міста Одеси з проєктом «Створення та розвиток Громадського центру правосуддя Одеської області» став одним із призерів конкурсу. Загалом цьогоріч призерами премії стали проєкти трьох країн – України, Франції та Данії.

Довідково:

Європейську комісію з питань ефективності правосуддя (CEPEJ) засновано 18 вересня 2002 року відповідно до Резолюції (2002) 12 Комітету Міністрів Ради Європи. До складу CEPEJ входять 47 держав-членів Ради Європи. Метою роботи CEPEJ є підвищення ефективності роботи органів у сфері правосуддя шляхом упровадження стандартів та рекомендацій РЄ. Організація є ініціатором багатьох досліджень у зазначеній галузі, зокрема порівняльного характеру, готує рекомендації щодо застосування різноманітних документів РЄ з метою поєднання двох ключових принципів правосуддя: справедливості та ефективності.