X

Донори та виконавці проєктів міжнародної допомоги в галузі верховенства права обговорили гендерні питання

04.03.2021

03 березня 2021 року за підтримки Програми USAID «Нове правосуддя» в режимі онлайн відбулась щомісячна зустріч представників проєктів міжнародної допомоги, які працюють у сфері зміцнення верховенства права.

У заході взяли участь представники вищих органів державної влади України, міжнародних організацій та проєктів міжнародної технічної допомоги.

Тема березневої зустрічі – забезпечення гендерної рівності в діяльності судової влади. Символічно, що про права жінок у професійній діяльності говорили напередодні 08 березня – Міжнародного дня боротьби за права жінок і міжнародний мир.

Перед учасниками зібрання виступила член Ради суддів України (РСУ), суддя Луцького міськрайонного суду Волинської області Інна Плахтій, яка поінформувала про зусилля РСУ у скеруванні політики судової влади на підвищення гендерної чутливості в системі правосуддя. Вона наголосила на нагальності розширення категорій гендерно чутливих справ під час моніторингу забезпечення гендерної рівності в судовій владі та запропонувала додаткові маркери для їх аналізу.

Також у зустрічі взяла участь голова громадської організації «Асоціація жінок-юристок України «ЮрФем» Христина Кіт. Експерт презентувала оновлений Індекс гендерної чутливості судової влади, розроблений у 2018 році за ініціативи РСУ за підтримки USAID як інструмент виміру прогресу у впровадженні принципу гендерної рівності в діяльність судової влади. За результатами аналізу напрацьовано низку рекомендацій для поліпшення гендерного балансу в системі правосуддя. Зокрема, судовій владі рекомендовано розробити гендерну стратегію судової влади, оновити Індекс гендерної чутливості в діяльності установ судової влади, забезпечити формування гендерно збалансованого судового корпусу та врахування гендерних потреб працівників судової системи, користувачів судових послуг, вдосконалити роботу зі збору гендерно дезагрегованих даних, а також створити робочу групу з гендерних питань у судовій владі.

До присутніх звернулась експерт з питань гендерної політики та судового адміністрування канадсько-українського Проєкту «Підтримка судової реформи» Людмила Чернявська, яка розповіла про напрацювання Проєкту в контексті забезпечення гендерної чутливості судової влади.

Окрему увагу учасниками заходу приділено питанню забезпечення гендерної рівності найвищими органами судової влади під час проведення процедур у сфері кар’єри судді. Зокрема, представниками донорської спільноти обговорено ідею можливого проведення навчання з відповідної тематики й наголошено на важливості забезпечення збалансованих гендерних підходів під час формування наступного складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Довідково:

Програма реформування сектору юстиції «Нове правосуддя» Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) працює в Україні з жовтня 2016 року.

Мета програми – надання підтримки судовій владі, уряду, парламенту, громадянському суспільству та народу України у здійсненні судової реформи.