X

Круглий стіл з презентації нового проєкту Ради Європи

02.03.2021

01 березня 2021 року в режимі онлайн відбувся круглий стіл з презентації нового проєкту Ради Європи «Підтримка судової влади України в забезпеченні кращого доступу до правосуддя».

З метою обговорення нового проєкту Ради Європи «Підтримка судової влади України в забезпеченні кращого доступу до правосуддя» (далі – Проєкт) в режимі онлайн проведено круглий стіл, участь у якому взяли представники вищих органів державної влади України, міжнародних організацій та проєктів міжнародної технічної допомоги. Проєкт впроваджується на два роки за фінансової підтримки Ради Європи та є наступником проєкту Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні», що завершився наприкінці 2020 року.

Крістоф Пуарель, директор Департаменту з прав людини Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи, привітав учасників та запевнив, що Рада Європи продовжує підтримку реформ у сфері судоустрою та має на меті наблизити українське законодавство до європейського.

З презентацією Проєкту перед присутніми виступила Ірина Кушнір, менеджер Проєкту. Вона розповіла про основні напрями діяльності, алгоритми дій та інструменти, що застосовуватимуться в роботі.

Так, Проєкт має три основні напрями діяльності: 1) підтримка розвитку законодавства, що включає питання судоустрою, безоплатної правової допомоги та альтернативних способів вирішення спорів; 2) підтримка судів у розвитку практики, а саме – єдність практики, принцип юридичної визначеності, доступ до суду; 3) підтримка системи безоплатної правової допомоги в підвищенні якості послуг у цивільних та адміністративних справах.

Ірина Кушнір також наголосила, що для досягнення цілей Проєкту проводитиметься аналіз законодавства і практики міжнародними та національними експертами, формуватимуться освітні курси, організовуватимуться тренінги, переклад документів Ради Європи, а також триватиме співпраця із засобами масової інформації.  

Секретаріат Вищої кваліфікаційної комісії суддів України на заході представили начальник юридичного управління Наталя Кідіна та в.о. начальника відділу міжнародного співробітництва Денис Кузнецов.

Довідково:

Проєкт Ради Європи «Підтримка судової влади України в забезпеченні кращого доступу до правосуддя» є продовженням роботи, розпочатої Радою Європи стосовно питань реформування судової системи України. Мета Проєкту – подальше наближення української системи правосуддя до стандартів та рекомендацій Ради Європи.