X

Правосуддя майбутнього: у Комісії обговорили добір та призначення суддів

26.04.2024

26 квітня 2024 року у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України відбувся круглий стіл «Правосуддя майбутнього: добір та призначення суддів» за участі керівництва та членів Комісії. Під час заходу виступили представники державних інститутів, органів суддівського врядування та самоврядування, а також судді, адвокати та інші експерти в юридичній галузі.

Відкриваючи захід, заступник Голови Комісії Руслан Сидорович, наголосив на важливості тем, що обговорюватимуться, та подякував усім, хто долучився до роботи круглого столу.

Дискусія точилася, зокрема, навколо таких питань:

  • поточна кадрова ситуація в судах України: виклики для здійснення правосуддя та варіанти швидкого заповнення суддівських вакансій;
  • від рекомендації до призначення: що передує підписанню Указу Президента про призначення суддів;
  • декларування та доброчесність: межі та критерії оцінювання, досвід оскарження;
  • недоліки в наявних механізмах підготовки, добору й призначення суддів та засоби їх вдосконалення;
  • конкурсні процедури 2023–2024: напрацювання ВККСУ;
  • «больові точки» кваліфікаційного оцінювання суддів;
  • абсолютно нова концепція дійсно судової реформи в Україні.     

Секретар Першої палати Комісії Руслан Мельник у своєму виступі зупинився на доброчесності суддів. Він зазначив, що доброчесність – це правова категорія, яка для Комісії має інструментальний характер. Критерії визначення і наповнення цього поняття для членів ВККСУ зрозумілі. Потрібно орієнтуватися на Бангалорські принципи, Закон України «Про судоустрій і статус суддів». В рамках процедур оцінювання Комісія разом з Громадською радою доброчесності, враховуючи спільні напрацювання та домовленості, надає оцінку відповідності чи невідповідності судді критерію доброчесності зокрема. Руслан Мельник також нагадав, в межах яких процедур здійснюється оцінка доброчесності.

На важливості співпраці з Громадською радою доброчесності наголосив і член Комісії Андрій Пасічник. Він зазначив, що практично за рік роботи ВККСУ через обставини, що виникли, на 90 відсотків члени Комісії зайняті оцінкою доброчесності і професійної етики суддів та кандидатів на посаду судді. Андрій Пасічник також зазначив, що ВККСУ та ГРД є членами робочої групи, створеної на базі ВРП, основною метою якої є вироблення єдиних показників оцінки доброчесності та професійної етики для суддів та кандидатів на посаду судді. У цій групі також присутні фахові експерти і представники від донорських організацій. Нині триває фінальна стадія роботи над проєктом документа, який найближчим часом можна буде оприлюднювати.

Член Комісії Надія Кобецька наголосила на тому, що зміни, внесені в Закон України «Про судоустрій і статус суддів» у грудні 2023 року, забезпечили більшу системність, чіткість у розмежуванні трьох ключових процедур доступу до суддівських посад, а саме: добору, конкурсу та призначення. Найбільше змін у рамках процедури добору, зокрема етапі кваліфікаційного іспиту, куди законодавець вніс новели, додавши тестування когнітивних здібностей та з історії української державності. Також було змінено і деталізовано види та зміст профільних тестувань, передбачивши, що кандидат має скласти тестування загальних знань у сфері права, а також тестування та практичне завдання з кожної спеціалізації.

У своєму виступі член Комісії Роман Сабодаш підкреслив важливість запровадження ВККСУ електронного подання документів для участі в конкурсі в апеляційні суди України. Комісією також запроваджується з 1 травня 2024 року електронне досьє кандидата. Планується, що в майбутньому спілкування «кандидат – Комісія» відбуватиметься через електронний кабінет суддівської кар’єри. Пан Сабодаш також повідомив, що для майбутніх конкурсів Комісія вже забезпечена не 1 000, як було раніше, а 13 000 тестів. У ВККСУ сподіваються, що тести, розроблені Національною школою суддів та доопрацьовані, зокрема членами Комісії, будуть якісними і кожен кандидат це оцінить. Також серед новел є те, що співбесіди з конкурсантами проводитимуться палатами Комісії, чого не було раніше.

Член Комісії Віталій Гацелюк розповів про кваліфікаційне оцінювання суддів. На його думку, «… уже сам процес оцінювання на відповідність є «больовою точкою», але це не лише те місце, де болить, а яке й сигналізує і символізує те, що в певній сфері є можливість для вдосконалення». Пан Гацелюк нагадав, що 13 листопада 2023 року Комісія відновила кваліфікаційне оцінювання суддів на відповідність займаним посадам. Станом на 25 квітня 2024 року завершено кваліфікаційне оцінювання на відповідність займаній посаді стосовно 103 суддів, з яких 82 – відповідають займаним посадам, 21 – не відповідають. Крім того, стосовно 2 суддів до Вищої ради правосуддя внесено подання про звільнення з посади судді у зв’язку з відмовою від кваліфікаційного оцінювання. Комісія не завершила оцінювання 220 суддів, призначених на посаду судді строком на п’ять років. Тому основна «больова точка» в середині процедур оцінювання на відповідність займаній посаді – це час, оскільки в Комісії чимало інших процедур, які також потрібно проводити.   

Організатором круглого столу виступило видавництво «Юридична практика» за підтримки Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Верховного Суду та Вищої ради правосуддя.