X

Відбулася онлайн-зустріч керівництва секретаріату Комісії з представниками Програми USAID «Нове правосуддя»

22.03.2021

17 березня 2021 року відбулася онлайн-зустріч керівництва секретаріату Комісії з представниками Програми USAID «Нове правосуддя»: експертом із питань судової реформи Вікторією Дженнет та радником із правових питань Мирославою Воронцовою, у межах підготовки актуалізованого дослідження щодо оцінки роботи судової влади України на потенційні корупційні ризики.

Від Комісії в зустрічі взяли участь керівник секретаріату Комісії Олена Пономаренко, директор департаменту суддівської кар’єри Тарас Нешик та в.о. начальника відділу міжнародного співробітництва Денис Кузнецов.

Ключовим в обговоренні стало питання неможливості здійснення Комісією повноважень у сфері кар’єрних процедур судді, передбачених законодавством, у зв’язку з відсутністю членів Комісії.

Сторони також обговорили проблеми у сфері діловодства, з якими зіткнувся секретаріат у зв’язку з відсутністю діючого складу Комісії, а також інші операційно-адміністративні складнощі в роботі ВККСУ, що потребують можливого законодавчого урегулювання.

Представники секретаріату Комісії, зокрема, звернули увагу експертів на важливість запровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, яка б містила функціонал щодо електронного досьє судді та кандидата на посаду судді (формування та ведення якого наразі здійснюється працівниками секретаріату Комісії в паперовому вигляді), а також на питання  необхідності оновлення технічного оснащення Комісії, яке може постати з відновленням кар’єрних процедур.

Водночас зазначено, що за останні роки секретаріат Комісії особливо активно працює над тим, щоб максимально удосконалити якість послуг, наданих суспільству. Таку позитивну динаміку щодо якості та відкритості проведення процедур у сфері кар’єри судді Комісією було неодноразово відзначено міжнародними експертами, зокрема Програми USAID «Нове правосуддя».

Наразі секретаріатом Комісії продовжується політика відкритості та доступу до інформації, що передбачені чинним законодавством. Так, наприклад, у 2020 році на офіційному вебсайті Комісії секретаріатом забезпечено оприлюднення 4 576 оновлених суддівських досьє (2 204 417 сторінок) та 2 208 матеріалів кандидатів на посади суддів (орієнтовно 320 160 сторінок).

Довідково:

Програма реформування сектору юстиції «Нове правосуддя» Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) працює в Україні з жовтня 2016 року.

Мета програми – надання підтримки судовій владі, уряду, парламенту, громадянському суспільству та народу України у здійсненні судової реформи.