X

Відбулося останнє засідання Керівного комітету українсько-канадського Проєкту «Підтримка судової реформи»

20.09.2021

16 вересня 2021 року в режимі онлайн відбулося засідання Керівного комітету українсько-канадського Проєкту «Підтримка судової реформи».

Оскільки термін дії Проєкту завершується у грудні цього року, зустріч присвячена підведенню підсумків шестирічної співпраці з українськими партнерами.

Вищу кваліфікаційну комісію суддів України представив виконувач обов’язків керівника секретаріату Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Олександр Биструшкін. У заході також взяли участь представники Національного суддівського інституту Канади,  Посольства Канади в Україні, Міністерства міжнародних справ Канади, Офісу уповноваженого з питань федеральних суддів Канади, Верховного Суду, Вищої ради правосуддя, Державної судової адміністрації України, Національної школи суддів України, Ради суддів України, Служби судової охорони, місцевих та апеляційних судів, а також експерти та співробітники Проєкту «Підтримка судової реформи».

Олександр Биструшкін привітав міжнародних партнерів та команду Проєкту, відзначивши вагому допомогу в реформуванні національної судової системи. Він також наголосив, що попереду багато складної роботи, особливо щодо поставлених перед Комісією завдань з відновлення процедур добору на посади суддів, а також роботи з кандидатами, що перебувають у резерві. Зокрема, він поінформував про зупинені конкурси до Вищого суду з питань інтелектуальної власності та його Апеляційної палати, звернув увагу на незавершену процедуру кваліфікаційного оцінювання щодо понад 2000 суддів у межах конкурсів на заміщення вакантних посад в апеляційних та місцевих судах.

«Враховуючи досвід попередньої співпраці з Проєктом, є очевидним, що надання новому складу Комісії методологічної допомоги та експертного інструментарію створить надійний фундамент для подальшої ефективної роботи та оновлення судової системи. Тут неможливо переоцінити важливість практики проведення спільних робочих зустрічей, які організовував Проєкт для Вищої кваліфікаційної комісії суддів України за участі провідних міжнародних експертів. Так, на зустрічі з Головою Апеляційного суду провінції Британська Колумбія, Головою Апеляційного суду провінції Юкон [Канада] та директором з правових та навчальних питань міжнародного співробітництва Національного суддівського інституту Канади Дональдом Чіассоном було детально обговорено питання добору суддів як Канади, так і України. Крім цього, проведено семінар, присвячений застосуванню стандартів доказування під час добору суддів та критеріїв доброчесності і професійної кваліфікації для оцінки кандидатів на суддівські посади. Відповідно, усі висновки та напрацювання за результатами таких зустрічей було імплементовано у робочі процеси установи, про що ми поінформуємо новий склад Комісії», — підкреслив Олександр Биструшкін.

У питанні забезпечення прозорості процедури та об’єктивності оцінок під час відбору суддів Комісія активно співпрацювала з Проєктом, результатом чого стали позитивні схвальні відгуки експертів, зокрема щодо порядку складення кваліфікаційного іспиту та методики оцінювання кандидатів на посаду судді. Експерти відзначили достатній рівень урахування як національного досвіду, так і кращих міжнародних практик у сфері добору суддів. Також було надано експертні висновки та рекомендації щодо інструментарію регулярного оцінювання суддів.

Олександр Биструшкін подякував канадським колегам за можливість працівників секретаріату Комісії долучитися до спільних заходів. Нещодавно керівники секретаріату взяли участь у професійному навчанні за Програмою розвитку управлінських навичок керівників, організованому Вищою радою правосуддя. «Здобуті знання щодо управлінських інструментів у сукупності із попередніми тренінгами та навчальними курсами для співробітників секретаріату вже використовуються для підвищення ефективності поточної роботи та матимуть позитивний ефект для повноцінного відновлення роботи», — зауважив Олександр Биструшкін.

Представники секретаріату Вищої кваліфікаційної комісії суддів України висловили вдячність колегам з українсько-канадського Проєкту «Підтримка судової реформи» та сподівання на продовження плідної співпраці у майбутньому.

 Довідково:

Українсько-канадський Проєкт «Підтримка судової реформи» (SJRP) фінансується Урядом Канади через Міністерство міжнародних справ Канади. Його метою є підсилення незалежності судової системи в Україні. Виконавцем Проєкту є Національний суддівський інститут Канади (НСІ). Партнером Проєкту виступає Офіс Уповноваженого з федеральних суддівських справ Канади.